Σπήλαιο Πετράλωνα

Σπήλαιο Πετράλωνα

Το Σπήλαιο Πετράλωνα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά σπήλαια της Ευρώπης χάρη στον πλούτο των απολιθωμάτων (μια από τις πλουσιότερες συλλογές στην Ευρώπη) και στην ανακάλυψη ενός ανθρώπινου κρανίου που χρονολογείται περίπου 700.000 χρόνια και βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα, στο λόφο Κατσικά.

Η φύση ήταν ανέκαθεν ένας απρόβλεπτος σχεδιαστής. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από προφανές μπαίνοντας στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, που σχηματίστηκε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. Οι ντόπιοι το αποκαλούν “το σπήλαιο του κόκκινου βράχου” λόγω του χρώματος που δίνουν οι αποθέσεις βωξίτη στην πέτρα. Το φυσικό κοίλο εκτείνεται σε μια έκταση 10.400μ² και περιλαμβάνει μια πρόοδο στοών, θαλάμων, ψηλών στεγών και πισινών, φορτωμένων με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και ασπίδες, τμήματα και διαφορετικές διευθετήσεις.

Η αποκάλυψή του το 1959 άνοιξε ένα παράθυρο στους προϊστορικούς χρόνους.

Το σπήλαιο των Πετραλώνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 από έναν χωρικό. Το ονόμασαν «Κόκκινες πέτρες» λόγω της κόκκινης γης που χρωμάτισε τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες. Καλύπτει μια έκταση 10.000 m2. “Το σπήλαιο είναι μέρος ενός εκτεταμένου συστήματος σπηλαίων σε ασβεστολιθικές μεσοζωικές αποθέσεις που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ορυκτών οστών θηλαστικών, όπως άλογο, αρκούδα, λιοντάρι και άλλα”, λέει η Encyclopedia Britannica. Το 1960 ο Δρ. Άρης Πουλιανός βρήκε ένα πλήρες κρανίο και μέρος του σκελετού ενός όρθιου ανθρωποειδούς. Ανήκε σε μια γυναίκα μεταξύ 25-35 ετών.

Το κρανίο χρονολογείται στα 700.000 χρόνια και τα ίχνη της φωτιάς βρέθηκαν δίπλα του, περίπου 1.000.000 ετών.

Θεωρείται ένα από τα πρώτα ανθρώπινα ευρήματα στην Ευρώπη.

Επίσημος ιστότοπος: www.petralona-cave.gr

 

Πηγή : https://www.visit-halkidiki.gr/portfolio-view/petralona-cave

 

 

Περισσότερα Αξιοθέατα

© Powered by Bookoncloud
Πολιτική Cookies | Προσωπικά Δεδoμένα